Sunday, September 13, 2015

Sudah Sebulan Saya Hidup Tanpa Kaca Mata, Tak Bererti Hidup Tak Bermakna

Assalamualaikum. Anda berkaca mata? Pernah tak anda rasa bosan dengan berkaca mata? Iyalah, rimas dengan pandangan yang terhad. Nak beraktiviti lasak pun susah. Nak pakai contact lens pulak rasa ngeri dengan pelbagai pengalaman pahit mereka yang ber contact lens. Harini saya nak cerita sikit tentang pengalaman saya yang sudah hampir sebulan tanpa cermin mata. Buat pengetahuan yang membaca, saya berkaca mata sejak umur 12 tahun. Sekarang dah umur 33 tahun. 21 tahun saya berkaca mata. Lama kan? Rabun tak teruk, cuma masalah silau yang menyebabkan saya selalu sakit kepala. 

Kaca Mata Kadangkala membuat kita kelihatan comel, tapi agak mengganggu batas penglihatan kita.

Saya paste saja status yang pernah saya share di Instagram saya beberapa minggu lepas.

Bosan dengan kaca mata yang merimaskan dan mengganggu pandangan serta menghadkan diri untuk melakukan aktiviti lasak

Alhamdulillah, sudah 3 minggu #tanpacerminmata . Minggu pertama agak sengsara, sakit kepala, stress dgn pandangan yang agak terhad, nak tgk sekeliling pun mcm malas sebab segala menda nampak blur, nampak kembang2 saja. 

Minggu kedua masih sakit kepala, cuma dah byk Berkurangan. Konsisten ambil Vivix #vivix #vivixtonikajaib setiap pagi. Sakit kening dah takda. Kalau tidak, asyik kena urut kening dgn minyak angin. Painkiller pun dah takperlu ambil. Alhamdulillah. Pandangan mata masih sama, cuma diri dah mampu biasakan dgn tanpa cermin mata. Pakai pun hanya time dlm kelas sahaja 1-2jam.

Minggu ketiga, Alhamdulillah. Sakit kepala dah tiada buat masa ni. Masih konsisten dgn #vivix. Amazing sgt bila tak sakit kepala walaupun 2 hari berturut2 berada dirumah kenduri dan byk berada dibwh terik matahari yg panas. Kalau ikutkan sblm ni, setengah jam cukuplah duk dlm panas akan buat kepala ni mcm nak pecah.

Alhamdulillah, syukur dgn kesembuhan yang Dia berikan. Setiap kesakitan dariNya, kesembuhan jugak dariNya.

Awal-awal kena off cermin mata, rasa stress. Tiba-tiba teringat, hati ni pernah terdetik semasa mula berniqab dulu, "kan bagus kalau tak perlu pakai cermin mata, selesa skit nak berniqab". Tapi tak sangka, detik hati yg merupakan doa tu cepat sgt makhbulnya. Semuanya kuasaNya. Jadi, 'be careful of what u wish' :-) 
Syukur dgn cepatnya doa dimakhbulkan ni.
Saya kini tanpa kaca mata, Alhamdulillah

Boleh baca kisah saya & vivix sebelum ni. Dah lama saya setia dengan Vivix yang banyak bantu saya kurangkan power rabun mata dan saya memang sangat sukakannya :) . Segalanya ketentuan Yang Maha Esa. Kita hanya berusaha & berdoa, segala urusanNya.

#syukurselalu
#rahatonazirahdotcom
#testimonial


 

LinkWithin

Related Posts Plugin for Blogger